Miang Kai
(kipfilet op slablaadjes)


IngrediŽnten:


400 gram koude kipfilet
3 eetlepels vissaus (nam pla)
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels rietsuiker
circa 10 cm verse jonge gemberwortel
10 sjalotten
5 verse Thaise pepertjes
2 limoenen
50 gram geroosterde zoute pinda's
1 krop ijsbergsla


 

Bereiding:


Snijd de kipfilet zeer fijn met behulp van een koksmes. Roer er in een kom de vissaus, het limoensap en de suiker goed door. Dek de kom af en laat het vlees circa 20 minuten marineren in de koelkast.
Schil de gemberwortel en pel de sjalotten. Snijd beide in blokjes van circa 0,5 cm. Was de pepers en verwijder de steeltjes. Snijd ze in ringetjes. Was daarna uw handen zorgvuldig. Schil met een scherp mes de limoenen tot het vruchtvlees af, of boen ze schoon met warm water. Snijd ze met of zonder schil in blokjes van 0,5 cm. Verwijder de pitjes. Doe de stukjes gember, ui, peper, limoen en de pinda's in aparte kommetjes, of presenteer ze gescheiden van elkaar op een grote schaal.
Scheur de slablaadjes in stukken van circa 6 cm in het vierkant, was ze, dep ze droog en leg ze naast elkaar op een grote dienschaal.
Doe het kleingesneden kippenvlees in een droog stuk kaasdoek en knijp alle vocht eruit. Vang het vocht op in een steelpan, breng het snel aan de kook en pocheer hierin het vlees circa 2 minuten boven een matig vuur. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Vorm balletjes ter grootte van een walnoot van het kippenvlees. Druk het vocht uit de balletjes en plaats ze op de slablaadjes. Ieder neemt met de hand wat garnituur en strooit dat over zijn vleesballetjes.