Kuoy Tiau Nam Mu Deng
(rijstmiesoep met rood vlees)


Ingrediënten:


3 of 4 takjes verse koriander
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel rietsuiker
2 eetlepels vissaus (nam pla)
een paar druppels rode voedselkleurstof
3 teentjes knoflook
1 eetlepel plantaardige olie
500 gram varkenshaas
150 gram rijstmie
200 gram taugé
1,5 liter runderbouillon
cayennepeper
azijn
fijngehakte pinda's


 

Bereiding:


Was de takjes koriander, dep ze droog en pluk de blaadjes los. Houd ze apart, liefst in een plastic zakje. Wrijf de steeltjes van de koriander fijn in een vijzel, tezamen met de peper, ketchup, suiker, vissaus en kleurstof. Zet dit mengsel vervolgens weg. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Bak ze 2 minuten in een koekenpan met olie boven een matig vuur, tot ze goudbruin kleuren. Doe de gebakken knoflook daarna over op een bord.
Dep het vlees droog, verwijder zonodig de zenen en snijd het vlees dan in de lengte doormidden. Prik met een vork een paar gaatjes in de filets. Bestrijk ze met de ketchupmarinade en laat ze afgedekt circa 2 uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakblik gedeeltelijk in en leg daar de stukken filet op. Besprenkel ze met olie. Schuif het bakblik middenin de oven en braad het vlees 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte.
Breng ondertussen water aan de kook in een pan en kook hierin de mie in circa 3 minuten gaar. Laat de mie uitlekken in een zeef en vang het water op. Spoel de mie meteen met koud water af. Verdeel de mie over 4 tot 6 koppen.
Breng het water opnieuw aan de kook en blancheer hierin de taugé 1 minuut. Laat de tauge uitlekken in een zeef en overgiet dan meteen met koud water. Verdeel de taugé over de kommen met mie.

Breng de bouillon aan de kook. Haal de vleesfilets uit de oven, snijd ze in 5 mm dikke plakjes en verdeel die over de kommen. Strooi er de gebakken stukjes knoflook en de koriander over. Ieder maakt zijn soep op smaak af met circa 1 mespunt cayennepeper, 1 theelepel azijn, 1 theelepel suiker en 1 eetlepel fijngehakte pinda's.