Groenteschotel met okra



IngrediŽnten:



 

20 gram tamarinde
300 gram vastkokende aardappelen
200 gram grote wortels
350 gram okra
6 groene chilipepers
250 gram aubergines
250 gram yam
4 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel fenegriek
1 theelepel komijnzaad
20 gram verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
12 verse kerriebladeren (of 24 gedroogde)
1/2 theelepel asafoetida
60 gram kikkererwtenmeel
1/2 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen kurkuma
zout
1 theelepel suiker
1 theelepel fijngehakte munt
1 theelepel fijngehakte koriander ter garnering


 

Bereiding:


Laat de tamarinde ongeveer 20 minuten weken in 1,25 deciliter heet water. Druk het mengsel vervolgens door een zeef.
Schil de aardappelen en snijd ze daarna in blokjes van 2 cm. Schrap de wortel en snijd hem in staafjes van 4 cm lang en 2 cm dik.
Was de okra en snijd het steeltje puntvormig af zonder de peulen zelf te beschadigen. Verwijder het zaad van twee chilipepers en hak het vruchtvlees fijn. Verwijder de steel van de aubergine en snijd die vervolgens in blokjes van 2 cm. Schil de yam en snijd hem in blokjes van 1,5 cm.
Verhit de olie in een ruime pan en bak er wanneer de olie heet is de fenegriek kort in.
Strooi vervolgens het komijnzaad erbij en bak dat kort mee. Voeg dan gember, fijngehakte chilipeper en verse of gedroogde kerriebladeren toe en bak het geheel 1 minuut.
Voeg vervolgens de asafoetida en het kikkererwtenmeel toe en roerbak alles 4 tot 5 minuten. Draai dan het vuur lager.
Schep het chilipoeder en de kurkuma erdoor en roerbak 2 tot 3 minuten.
Voeg al roerend geleidelijk 1,2 liter water toe. Laat alles nog 10 minuten zachtjes sudderen.
Voeg vervolgens de yam toe en laat de schotel nog 5 minuten koken. Voeg de aardappelen toe en laat nog 10 minuten koken. Voeg de staafjes wortel en blokjes aubergine toe en laat nog ongeveer 5 minuten koken. Voeg de okra toe en kook de schotel nog 10 minuten.