Dahi
(geklopte yoghurt)


IngrediŽnten:


 

1 liter verse melk
2 eetlepels volle melkpoeder
1 eetlepel yoghurt om te kiemen


 

Bereiding:


Los het melkpoeder al roerend op in de melk en breng onder af en toe roeren tot net tegen het kookpunt.
Neem van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm (u moet uw vinger er 10 tellen in kunnen houden zonder u te branden).
Doe de kiemyoghurt in een schone bak en roer de hete melk erdoor.
Laat afgedekt met een doek op een warme plaats dik worden.
Gebruik bij koelere temperaturen een wijde geÔsoleerde pot of thermosfles, zodat de temperatuur van de melk niet te zeer daalt voor het maken van yoghurt. Koel de yoghurt zodra hij dik is en gebruik hiervan weer wat als kiem voor de volgende keer dat u yoghurt maakt.
Voor gebruik in de Indiase keuken roert men yoghurt eerst stevig om, zodat wei en vaste bestanddelen goed vermengd zijn. dit wat in de recepten 'geklopte' yoghurt heet.
Yoghurt waar de wei uitgelekt is, heet hangop. Doe de yoghurt in een stuk kaasdoek (zoals men in India doet) of in een grote koffiefilterhouder met papier en laat de wei eruit lekken.