Chikuzen-ni
(Gestoofde kip uit Chikuzen)


IngrediŽnten: (voor 4 personen)


 

250 gram gefileerd kippenvlees met het vel
4 schoongemaakte, verse shiitake
2 middelgrote wortels
150 gram bamboescheuten, vers of uit blik
4 geschrapte kleine aardappelen
1 konnyaku-koekje (aronskelkwortel)
1 ŗ 2 eetlepels plantaardige olie
2 deciliter dashi II
2 eetlepels suiker
2 eetlepels mirin
3 eetlepels lichte sojasaus
50 gram peultjes


 

Bereiding:


Snijd het kippenvlees in blokjes van 2 centimeter. Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in kleine stukjes. Kneed de konnyaku met wat zout, spoel hem af, dep hem droog en verdeel hem in kleine stukjes.
Blancheer de groenten afzonderlijk in kokend water met wat zout. Spoel de groenten af met koud water en dep ze droog. Verhit de olie bij veel hitte in een grote pan.
Voeg de stukjes kip toe en roer ze door de olie. Voeg de wortel en de konnyaku toe en daarna, in deze volgorde, de paddestoelen, de bamboescheuten en de aardappelen.
Roerbak alles 3 minuten, tot de kip en de groenten licht zijn gegaard en met een laagje olie zijn bedekt. Schenk de dashi in de pan, voeg de suiker, de mirin en de sojasaus toe. Breng het geheel aan de kook.
Leg een drijvend deksel in de pan en stoof het gerecht 15 minuten, tot de kookvloeistof voor eenderde deel is verdampt.
Maak de peultjes schoon en snijd ze in schuine reepjes van 2,5 centimeter. Blancheer de peultjes in water met was zout en voeg ze vlak voor het serveren aan het gerecht toe.
Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur in kleine kommetjes, waarin het geheel op aantrekkelijke wijze is gearrangeerd. Garneer het gerecht met sterrekers.